vierkantgroen Een back up maken van je systeem is natuurlijk één van de standaard zaken die iedereen erg goed heeft ingericht. Ja toch, of begint er nu een onbestemd gevoel te knagen? De data van je bedrijfsvoering op een juiste wijze wegschrijven en zorgdragen dat je bedrijfsvoering nergens in gevaar komt is geen hogere wiskunde. Iedereen weet wel in welke mate dit belangrijk is, toch komt het nog erg vaak voor dat de back up strategie de risico's niet volledig afdekt. Dat kan komen omdat een risico niet afdoende in beeld is gebracht en de back up is ingericht op een eenvoudig bestandsniveau. 

 

Veel vaker echter is de hele keten van factoren die samenhangen met de back up strategie niet voldoende bekeken of ingericht. Want is een back up dekkend over het hele gebied van risico, is een back up integer, op welke wijze dient een recovery plaats te vinden, wie besluit daartoe bijvoorbeeld. En weet je voldoende welke data er verloren gaat, wat is de back up interval. Zo maar enkele vragen die bij een juiste strategie beantwoordt dienen te worden.  Het bewaren van een back up buiten de directe omgeving van je netwerk of werkplek is dan nog de simpelste om op te lossen, maar is deze ook immutable?

Met de huidige stand der techniek zijn er vele mogelijkheden en zijn ook de systemen redelijk slijtvast te noemen. Echter kapot kan alles gaan dus wees voldoende voorbereid. Maar niet alleen een defect kan de voortgang van je bedrijfsvoering aardig onder druk zetten. Fysieke schade als gevolg van brand, bliksem of wateroverlast kan ook plaatsvinden op nieuwe hardware. En één van de lastige gevaren van vandaag de dag blijft de beveiligingsvraagstukken. Het onbewust klikken op een mailtje brengt een versleuteling op alle bestanden die bereikbaar zijn zodat ze niet langer lees- en bruikbaar zijn. Deze manier van cybercrime levert dusdanig veel geld op dat het lucratief blijft voor bendes, bedrijven groot of klein kunnen alleen door middel van betalen de sleutel tot hu bestanden krijgen. En na betaling heb je geen garantie of je de juiste sleutel krijgt. 
De praktijk leert dat hackers doorgaans al maanden in het systeem aanwezig zijn en hun aanval langzaam opbouwen. Op welke back-up kun je in dat geval vertrouwen ?

Een goede back up strategie kan rekening houden met veel scenario's en kent altijd een volledige inschatting van de risico's, een back up is veel meer dan alleen het wegschrijven van data. Het start allemaal met een risicoanalyse. Vanuit een objectieve nuchtere kijk naar jou bedrijfsvoering kan Ontzorg-IT een complete risicoanalyse uitvoeren en adviezen uitbrengen.  

Cookie gebruik

Deze site maakt gebruik van tracking cookies, deze worden toegepast voor analyseren van het gebruik van de website en dit gebruik te kunnen afstemmen op bezoekers. Gegevens worden geanonimiseerd gebruikt en niet gebruikt voor reclamedoeleinden.

46067487 IOTnw 

De slimme printer televisie, wasmachine of ook wel Internet of Things

Read more..

42054033 bckup

Back up en recovery, wat te doen als het echt mis gaat.

Read more..

60355037 wifi 

Draadloos werken, wat verwachten je klanten en hoe afhankelijk ben jij?

Read more..

 Risk

 

Vanaf 2024 is de regelgeving met betrekking tot NIS2 verplicht voor alle essentiële organisaties.
Read more...