Wachtwoorden hou jij het nog bij?

Wachtwoorden zijn een noodzakelijk kwaad en hoe lastiger te onthouden of hoe meer verschillende wachtwoorden hoe eerder een mens genegen is om aantekeningen te maken. Onder het toetsenbord geplakte briefjes of nog beroerder een in Excell opgeslagen lijstje. In veel gevallen zelfs met de naam "wachtwoordenoverzicht". Het meest gehoorde excuus is dat men het anders niet kan onthouden of dat er echt wel een wachtwoord staat op het bestand. Tja, het kraken van een dergelijk Excell lijstje is geen hogere wiskunde daar zijn voldoende programma's voor, en mocht je jezelf nog afvragen waarom 123 etc of qwerty één van de meest gebruikte wachtwoorden is kijk dan vooral eens naar je toetsenbord als je het intypt en probeer het ook eens met je ogen dicht.
Alles biometrisch met bijvoorbeeld een vingerafdruk zal met alle verscheidenheid aan sites en programma's waarop een wachtwoord nodig is niet mogelijk zijn. En toch als je ziet hoe vaak een wachtwoordenbestand van grotere ondernemingen op straat zijn gekomen zou die optie niet echt verkeerd zijn.
Een goed gebruik is om een password manager te gebruiken die je gegevens met encryptie opslaat en tevens kan zorgen voor een veilige back up. Je hebt dan alles bijeen en ook veilig als back up elders opgeslagen zodat je er altijd weer bij kan. En belangrijker, je hebt dan een goed overzicht waar je gevaren loopt als onverhoopt toch jouw wachtwoord ergens op straat is komen te liggen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de  PWned site waar je kunt zien welke emailadressen door een zogenaamde data breach al eens zijn opgedoken en mogelijk in pogingen gebruikt zijn.

 

Cookie gebruik

Deze site maakt gebruik van tracking cookies, deze worden toegepast voor analyseren van het gebruik van de website en dit gebruik te kunnen afstemmen op bezoekers. Gegevens worden geanonimiseerd gebruikt en niet gebruikt voor reclamedoeleinden.